امروز جمعه 10 فروردین 1403
caspiansteel
خانه
منو
021-58245000
محصولات
واتس آپ
تامین کننده انواع محصولات فولادی در ایران
caspiansteel

ورق گالوانیزه چیست ؟

ورق گالوانیزه نوعی از ورق های فولادی است که دارای ظاهری براق و باکیفیت هستند، در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
ورق گالوانیزه چیست ؟

دسترسی سریع به محتوای این مطلب

4.8/5 - (9 امتیاز)

ورق گالوانیزه به چه ورق‌هایی گفته می‌شود؟

زمانی که ورق فولادی با فلز “روی” پوشانده شود، یک ورق گالوانیزه خواهیم داشت. اگر پوشش Zinc(روی) از بین برود یا شکسته شود، این ورق به هیچ وجه زنگ نمی‌زند. همچنین بنا به دلایلی که در زیر ذکر می شود، استفاده از این ورق ها بسیار مقرون به صرفه است، با توجه به این ویژگی ها می توان گفت قیمت ورق گالوانیزه از اهمیت بالایی برخوردار است. آهن و فولاد به خوردگی (اکسید آهن) بسیار حساس هستند. متخصصان آهن و فولاد راه حل ها و روش های مختلفی را برای جلوگیری از اکسید شدن محصولات فلزی در نظر می گیرند.

یکی از این راه ها گالوانیزه کردن یا “پوشش” محصولات فولادی است. ورق گالوانیزه یکی از پرمصرف ترین ورق ها در صنایع مختلف می باشد. این مقاله بر روی گالوانیزاسیون ورق گالوانیزه و کاربردهای خاص آن تمرکز دارد. یعنی با مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی در مورد این که ورق گالوانیزه چیست ؟ همچنین خواص و زمینه های استفاده آن ها به دست خواهید آورد.

کاربرد اصلی ورق گالوانیزه چیست ؟

کاربرد این محصول به قدری گسترده است که می توان آن را در : پل ها، استادیوم ها، دروازه ها و نرده ها، روشنایی خیابان ها، سقف خانه ها و ماشین ها یافت.ورق گالوانیزه نوعی ورق فولادی است که مراحل گالوانیزه شدن را طی می کند و عمل گالوانیزسیون روی آن انجام می شود. علاوه بر آهن و فولاد اکثر فلزات آهنی دیگر هم قابلیت گالوانیزه شدن، دارند.در حالی که بیشتر آلیاژهای غیرآهنی امکان گالوانیزه شدن ندارند. فرآیند گالوانیزه فرآیند استفاده از یک پوشش نازک روی، بر انواع مختلف فلزات است که به منظور بالا بردن سطح مقاومت انواع ورق های فولادی و سایر فلزها انجام می پذیرد.

بیشتر بخوانید: ورق گرم چیست و چه کاربردهایی دارد؟

بررسی روش های گالوانیزه کردن ورق

روش های مختلفی برای گالوانیزه سازی فلز استفاده می شود، از جمله غوطه وری داغ، پیش گالوانیزه و الکتروگالوانیزه کردن. گالوانیزه سازی در درجه اول برای جلوگیری از زنگ زدگی یا خوردگی مواد اصلی فلز شما انجام می شود. وقتی یک لایه روی به یک ورق فلز اضافه شود، روی خود زنگ زده یا از بین می رود. اگرچه این ممکن است به نظر منفی برسد، اما در واقع یک بعد مثبت است.

از آنجا که روی در حال زنگ زدگی یا خوردگی است، از زنگ زدگی یا خوردگی فلز گران قیمت و حیاتی تر جلوگیری کرده و آن را کند می کند. این کمک می کند تا از منبع مهم فلز شما در برابر اثرات مخرب مرتبط با زنگ زدگی و خوردگی محافظت شود.

 

ورق گالوانیزه چیست

روش های گالوانیزه کردن ورق

بعد از این مورد که توضیحات کوتاهی در باره این مورد که ورق گالوانیزه چیست ؟ ارائه کردیم نوبت به این موضوع رسیده است تا در مورد انواع روش های گالوانیزه که بر روی یک ورق فولادی انجام میگیرد بپردازیم. امیدواریم که تا این لحظه توانسته باشیم تا اطلاعات شما را در مورد این موضوع که ورق گالوانیزه به چه ورق‌هایی گفته می‌شود؟ تکمیل کرده باشیم.

بیشتر بخوانید: انواع پروفیل تیرآهن و کارخانه های تولیدکننده آن را بشناسید!

۱. گالوانیزه کردن ورق به روش غوطه وری داغ (Hot-Dip Galvanizing)

یکی از انواع گالوانیزه، روش غوطه‌ وری گرم (Hot-Dip Galvanizing) است که در آن فلز را در حوضچه‌ ای از روی مذاب فرو می‌ کنند. در فرآیند گالوانیزه کردن به این روش، ابتدا سطح فلز را یا به صورت دستی یا با دستگاه و یا به شیوه شیمیایی کاملا تمیز می‌ کنند تا مطمئن شوند که امکان برقراری پیوند قوی بین فلز و روی وجود دارد. سپس فلز را داخل یک حمام مذاب از روی داغ قرار می ‌دهند تا پیوند متالورژیکی بین دو فلز شکل گیرد.
مزایای این روش گالوانیزه کردن عبارتند از:مقرون‌ به‌ صرفه بودن – سرعت بالای عملیات – قابل اجرا برای فلز‌ هایی با اشکال پیچیده.

۲. گالوانیزه کردن ورق به روش پیش گالوانیزه کردن (Pre-galvanization)

از دیگر روش‌ های گالوانیزاسیون، روش پیش گالوانیزه کردن (Pre-Galvanizing) بوده که بسیار مشابه روش غوطه‌ وری گرم است. این نوع فرآیند گالوانیزاسیون در کارخانه‌ های تولید فولاد و معمولا بر روی فلزاتی انجام می ‌شود که از قبل شکل مشخصی دارند. در این روش، در خلال فرآیند تمیز کاری، ورق ‌های فلز را رول می‌ کنند. سپس فلز از یک حوضچه داغ و مایع روی عبور داده ‌شده و پس ‌از آن به حالت اولیه خود برگردانده می ‌شود.

بیشتر بخوانید: ورق فولادی نورد گرم A283 Gr. C و کاربردهای آن

مزیت این روش این است که حلقه‌ های رول شده بزرگ فولاد، می ‌توانند سریعا به شکل یکنواخت‌ تری در مقایسه با روش غوطه وری گرم گالوانیزه شوند.

عیب این روش گالوانیزه کردن این است که وقتی فلز به حالت اولیه خود برگردانده می ‌شود، قسمت‌ هایی از آن خالی از روی باقی‌ مانده ‌اند. این بدین معناست که وقتی یک حلقه بزرگ ورق فولاد به قطعات کوچک‌ تر برش می ‌خورد، لبه ‌ها (جایی که فلز برش خورده است) گالوانیزه نشده‌ اند.

۳. گالوانیزه کردن ورق به روش الکتروگالوانیزه (Electrogalvanization)

یکی دیگر از روش‌ های گالوانیزاسیون متد الکترو گالوانیزه (Electro galvanizing) است. در این فرآیند، حوضچه روی وجود ندارد، بلکه از یک جریان الکتریکی در یک محلول الکترولیتی استفاده می ‌شود که در آن یون ‌های روی به فلز پایه انتقال می‌ یابند. در این روش، به روش الکتریکی یون ‌های روی که دارای بار مثبت هستند به فلز روی تبدیل می ‌شوند و بر روی فلز پایه که دارای بار مثبت است ته‌ نشین خواهد شد.

بیشتر بخوانید: آیا با ورق فولادی نورد گرم گرید S355 آشنایی دارید؟

مشابه روش پیش گالوانیزه کردن، روش الکترو گالوانیزه نیز به ‌طور مستمر روی ورق فولاد رول شده اعمال می ‌شود.از مزایای این روش، یکدست و دقیق بودن میزان ضخامت لایه فلز روی موجود بر روی سطح فلز پایه است.

از معایب این فرآیند این است که لایه گالوانیزاسیون حاصل نوعا در مقایسه با روش غوطه‌ وری گرم نازک ‌تر است و بنابراین مقاومت کمتری در برابر خوردگی دارد، چرا که هر چه میزان روی کمتر باشد، راحت ‌تر خراشیده شده و با گذشت زمان فلز پایه آسیب‌ پذیرتر می ‌شود.

۴. گالوانیزه کردن ورق به روش گالوانیلینگ (Galvannealing)

گالوانیلینگ فرآیندی زمان بر و حساس است. بنابراین کارشناسان تولید ورق های فولادی را با دو روش گالوانیزاسیون گرم و گداختگی انجام میدهند. روش انجام این فرآیند به این صورت است که ابتدا ورق را با روکشی از جنس عنصر فلزی روی می پوشانند و سپس در کوره‌های گداخته قرار میدهند. محصول این فرآیند آهن ذوب شده (آلیاژی از روی و آهن) خواهد بود.

بیشتر بخوانید: ویژگی ها و کاربردهای ورق فولادی نورد گرم A516 Gr. 70

 

روش های گالوانیزه کردن ورق

فرایند گالوانیزاسیون به روش غوطه وری در مذاب

1. چربی گیری (Degreasing)

حمام گرم از سود Sodium hydroxide ( حدود ۹۰ درجه سانتیگراد ) و یا ترکیبات خاص چربی گیر معمولاً در اولین ایستگاه فرایند گالوانیزه برای پاک کردن سطوح قطعات از رنگ ، روغن ، گریس و هر گونه ترکیبات شیمیایی دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. ترکیبات دیگری که سطح را آلوده میکند و در این مرحله زدوده نمیشود را در مرحله بعدی ( اسید شوئی) میزدایند. کلیه سطوح قطعه زدوده شده ، باید بطور دقیق کنترل شوند. بعضی از انواع رنگها ممکن است به راحتی زدوده نشده و نیاز به انجام عملیات مکانیکی ویژه مانند سند بلاست (شن زنی) کردن باشد . نیازمند است قطعاتی که قرار است گالوانیزه شوند درحین فرایند اویزان نگه داشته شوند .

2. بار گذاری – تعلیق (Loading – jigging)

به این منظور باید اسبابی تدارک دیده شود که قطعات را در مراحل آماده سازی و غوطه وری به طور معلق بتواند جابجا نماید. این نکته را نباید از خاطر دور کرد که هر گونه آلودگی مانند علائم با رنگ ، گریس ، روغن و … قبل از شروع مراحل آماده سازی از سطح قطعات زدوده شود. نحوه قرارگیری و منافذ داخلی قطعات باید به نحوی باشد که محلول های شستشو و مذاب روی قادر باشد در تمام نواحی قطعه جریان یابد. اجزاء سازه ها در هنگام طراحی باید به نحوی پیش بینی گردد ناحیه ای بن بست نباشد تا محلول های شستشو( چربی گیر، اسید و فلاکس ) و در نهایت مذاب به آن دسترسی داشته باشد.

بیشتر بخوانید: ورق پانچ استیل چیست و چه کاربردهایی دارد؟

3. اسید شوئی (Acid pickling)

قطعات در این مرحله به منظور برداشتن زنگ ، پوسته و سایر اکسید های فلزی در حمام اسید کلریدریک (جوهر نمک یا HCL) غوطه ور می شوند. سطح فولاد میبایست بطور کامل از این آلودگی ها زدوده گردد تا مذاب روی قادر گردد با فولاد بطور کامل واکنش دهد زنگ زدگی عمیق و سنگین را ممکن است نتوان به راحتی با روش اسیدشوئی برطرف کرد، به همین دلیل شاید لازم باشد از سایر روشهای مکانیکی (سند بلاست – شات بلاست – واترجت) به منظور تمیز کردن سطح قبل از اسیدشوئی استفاده کرد.

4. فلاکسینگ (Pre-fluxing)

پس از اینکه قطعات اسید شوئی شدند در وان آب شسته شدند، در پایان مراحل آماده سازی در حمام گرم کلرید آمونیاکی روی قرار گرفته و به آن آغشته میشوند . محلول کلرید آمونیاکی روی، سطح فولاد را برای انجام واکنش با مذاب روی آماده می نماید.

بیشتر بخوانید: انواع ورق فولادی و کاربردهای هر کدام را بشناسید.

5. گالوانیزه گرم (Hot dip galvanizing)

مذاب روی با سطح فولادی که در مراحل قبلی کاملاً تمیزشده است ، واکنش داده و لایه های از آلیاژ روی، آهن را که پیوند بسیار قوی با سطح فولاد برقرار کرده را تشکیل میدهد. پوشش گالوانیزه در ۲ الی ۳ دقیقه ابتدایی ورود به حمام مذاب تشکیل میشود که در هر حال به ضخامت فولاد بستگی دارد.

6. خنک کردن ( Quenching)

پس از اتمام فرایند گالوانیزه گرم که با خروج قطعات از درون مذاب همراه است ، آنها را بلافاصله در آب و یا محلول دی کرومات سدیم غوطه ور می کنند. عملیات غوطه وری در محلول دی کرومات سدیم موجب خنک شدن قطعات میگردد که به همین سبب به راحتی قابل انتقال بوده و سطوح نسبت به واکنش های بعدی غیرفعال گردیده و براق خواهد شد.

 

فرایند گالوانیزاسیون به روش غوطه وری در مذاب

مزایای ورق گالوانیزه چیست ؟

  • هزینه کمتر: برای انجام عملیات گالوانیزه کردن، در مقایسه با سایر روش های معمول جلوگیری از خوردگی، نیاز به هزینه کمتری خواهد بود.

بیشتر بخوانید: گواهینامه کیفی چیست؟

  • هزینه کمتر برای تعمیرات و نگهداری: حتی در شرایطی که انجام عملیات گالوانیزه کردن در مقایسه با سایر روش های جلوگیری از خوردگی، هزینه برتر است، اجرای آن به دلیل عدم نیاز به تعمیرات پرهزینه‏، توصیه می شود.
  • طول عمر زیاد: طول عمر ورق های پوشش داده شده با روی‏ در محیطهای کاملا خورنده، در حدود ۲۰ تا ۳۰ سال است.
  •  اعتبار: استانداردهای مختلف در خصوص گالوانیزه کردن ورق های فولادی، درزمینه ایجاد پوشش های نازک بحث می کنند و این نشان دهنده آن است که طول عمر و نحوه عملکرد لایه روی‏، برای مصرف کننده قابل اعتماد است.
  • دوام پوشش: پوشش ایجاد شده از طریق گالوانیزه به دلیل داشتن یک ساختار متالورژیکی خاص، دارای مقاومت مناسب در برابر صدمات مکانیکی، سایش و خوردگی خواهد بود.
  •  محافظت کامل: پوشش ایجاد شده می تواند کلیه نقاط و سطوح فولاد را اعم از گوشه ها، جاهای کوچک و فرورفتگی ها را پر نموده و از خوردگی آنها جلوگیری کند. در این زمینه هیچ پوششی بهتر از پوشش گالوانیزه عمل نخواهد کرد.
  •  بازرسی آسان: پوشش گالوانیزه را به راحتی و بدون نیاز با هیچ آزمایش مخربی و تنها از طریق چشم میتوان کنترل و بازرسی نمود. در شرایط خاص که نیاز به ارائه تضمین برای کنترل کیفیت است، نیاز به آزمایش های مخرب (تست کشش، خمش، سختی سنجی و …) می باشد .
  •  پروسه گالوانیزه وابسته به شرایط آب و هوائی نمی باشد.

برای اطلاع از قیمت ورق گالوانیزه رنگی کلیک کنید.

ورق گالوانیزه

انواع ورق گالوانیزه چیست ؟

از نظر ظاهری نیز ورق گالوانیزه به سه نوع ورق گالوانیزه بدون گل ، ورق گالوانیزه گل ریز و ورق گالوانیزه گل درشت تقسیم بندی می شود
تفاوت این سه دسته ورق گالوانیزه در شکل گیری کریستال ( گل ) گالوانیزه بر روی ورق است .
شکل گیری کریستال ها بسته به سرعت سرد نمودن ورق و میزان روی بکار رفته در فرآیند گالوانیزاسیون متفاوت خواهد بود.

 

انواع ورق گالوانیزه

موارد مصرف و کاربرد ورق گالوانیزه چیست ؟

در زیر برخی از موارد مصرف ورق های گالوانیزه اشاره شده است:
صنعت خودرو سازی – صنعت کشاورزی – پانل های ساندویچی – کارخانجات رابیت های مصرف شده در سقف ها – صنایع کاغذ و لوله – ساختمان سازی و پروژه های عمرانی – یخچال ها – کابینت ها و قفسه های آشپزخانه – ساخت بشکه و تانک های ذخیره – سیستم تصفیه هوا و خنک کننده (کانال های کولر) – تابول های راهنمایی – بدنه کاروان ها – تابلو ها و بیلبوردهای تبلیغاتی – شیروانی ساختمان – لوله های آب و بخاری – سینی و نردبان کابل – لوله های فولادی برق.

برای اطلاع از قیمت ورق سیاه با کارشناسان ما در کاسپین استیل تماس بگیرید.

انواع گریدهای ورق گالوانیزه چیست ؟

گرید های کشش و شکل دهی براساس استاندادهای فوق، دارای پنج درجه بندی هستند که به آنها می پردازیم.

  • DX51D : گرید DX51D دارای خصوصیت خمش کمی است. که آن را مناسب تولید پروفیل می کند.
  • DX52D : گرید DX52D مناسب عملیات های ساده کششی است.
  • DX53D : گرید DX53D برای کشش های دشوارتر از گرید قبلی استفاده می شود.
  • DX54D : گرید DX54D برای کشش های عمیق مناسب است.
  • DX56D : گرید DX56D برای کارهایی با کشش های بسیار عمیق و دشوار مناسب است.

تولید کننده های اصلی ورق گالوانیزه کدامند ؟

بعد از این موضوع که ورق گالوانیزه چیست ؟ و بررسی روش های مختلف گالوانیزه کردن ورق های فولادی همچنین بررسی انواع گرید ها و مصارف ورق گالوانیزه برای شما عزیزان به بررسی شرکرت های تولید کننده انواع ورق گالوانیزه خواهیم پرداخت. در پایین سعی شده است تا کارخانه های تولید کننده ورق گالوانیزه در ایران به صورت دقیق مورد ارزیابی قرار گیرد.

کارخانه فولاد مبارکه اصفهان 

روش تولید ورق گالوانیزه فولاد مبارکه به روش غوطه وری گرم به صورت مداوم بوده که در نهایت ورق تولیدی به صورت کلاف تحویل داده می شود.

برای اطلاع دقیق از قیمت ورق A283 با کاسپین استیل همراه شوید.

ضخامت این نوع ورق در محدوده ۲-۰.۲۵ میلی متر و عرض آن ۷۵۰ تا ۱۵۱۰ میلی متر بیان شده است. همچنین قطر داخلی کلاف خروجی ۵۰۸ تا ۶۱۰ میلی متر و قطر خارجی کلاف ۹۰۰ تا ۲۰۰۰ میلی متر می باشد و وزن مجموع پوشش گالوانیزه برای هر دو سطح نیز ۱۰۰ تا ۳۵۰ گرم بر متر مربع می باشد. لایه روغن(در صورت درخواست مشتري روغن محافظ توسط دستگاه روغنكاري الكترواستاتيك بر سطح ورق پاشيده مي شود) نیز حداکثر ۲ گرم بر متر مربع ذکر شده است.

ظرفیت تولید ورق گالوانیزه در این کارخانه ۲۰۰ هزار تن در سال بوده و کیفیت ظاهری سطح ورق های تولیدی نیز در دو نوع معمولی و بهبود یافته ارائه می گردد.

شرکت ورق خودرو شهرکرد 

شرکت ورق خودرو شهرکرد یکی دیگر از شرکت های مطرح در زمینه تولید ورق گالوانیزه در ایران بوده و محصول تولیدی توسط این کارخانه ویژه استفاده در صنعت خودرو می باشد. در حال حاضر ظرفیت تولید این کارخانه به ۴۰۰ هزار تن رسیده است. همچنین ورق تولیدی توسط این شرکت جایگزینی مطمئن برای ورق های وارداتی شناخته شده است. از ویژگی های محصول این شرکت می توان به عدم خوردگی و مقاومت در برابر نمک های محلول در آب، رطوبت و آلودگی هوا می باشد. به دلیل ویژگی های مطلوب آن محصول مناسبی جهت استفاده در بدنه خودرو می باشد چرا که از دوام و پایداری بالایی برخوردار می باشد.

شرکت صنایع ورق های پوشش دار تاراز چهارمحال 

ورق گالوانیزه تاراز دارای ویژگی هایی از جمله مقاوم در برابر خوردگی، دارا بودن سطح براق در کنار زیبایی ظاهری، قابلیت شکل دهی و فرم پذیری بالا، رنگ پذیری مناسب، هزینه کمتر و بازرسی آسان و قابلیت انجام عملیات جوشکاری بوده که این ویژگی ها محصول این شرکت را تبدیل به یکی از بهترین محصولات موجود در بازار ساخته است. از موارد مصرف ورق های تولیدی آن نیز می توان به اجزای ماشین، لوازم خانگی و صنعت ساختمان اشاره کرد.

شرکت صنایع هفت الماس 

شرکت صنایع هفت الماس در سال ۱۳۷۵ با هدف تولید انواع ورق فولادی اعم از ورق گالوانیزه و زنگ نزن تاسیس گردید. بهره برداری از خط تولید ورق گالوانیزه در سال های آتی با ظرفیت تولید اسمی ۱۰۰۰۰۰ تن آغاز شد. در حقیقت این شرکت حدود پانزده درصد از نیاز بازار فولاد داخلی را تامین کرده و میزان صادرات آن نیز در حدود ۴۰-۲۰ درصد از میزان تولید داخلی می باشد. ضخامت ورق گالوانیزه هفت الماس در محدوده ۰.۳-۲ میلی متر و عرض محصول تولیدی نیز در محدوده ۱۲۵۰-۷۰۰ میلیمتر می باشد. نحوه ارائه محصول توسط این شرکت به صورت رول (کویل) و برش خورده (شیت) می باشد.

شرکت فولاد امیرکبیر کاشان

این شرکت فولاد امیرکبیر کاشان در سال ۱۳۷۴ فعالیت خود را با هدف تولید ورق گالوانیزه و به روش غوطه وری گرم مداوم آغاز کرد و پس از ۳ سال خط تولید آن به بهره برداری رسید. شرکت امیرکبیر کاشان دارای خط نورد سرد تک قفسه، خط گالوانیزه، خطوط برش عرضی، اسید شویی و بازیافت و … می باشد.

کیفیت محصولات تولیدی این شرکت به چهار دسته تجاری، کششی، کششی عمیق و کششی بسیار عمیق تقسیم می گردد. محصولات تجاری دارای خواص فیزیکی از جمله انعطاف پذیری و استحکام مناسب جهت مصارف عمومی بوده  از موارد مصرف آن می توان به کابینت، کانال، بشکه سازی، لوله سازی، صنعت بسته بندی، مبلمان اداری و … اشاره کرد.

خواص فیزیکی محصولات کششی شامل استحکام کمتر، کشش خوب، انعطاف پذیری خوب و قابلیت خمش خوب بوده و از موارد مصرف آن می توان به قطعات داخلی اتومبیل، لوازم خانگی و پرسکاری اشاره کرد.

محصولات کششی عمیق دارای استحکام کمتر، کشش عالی، قابلیت خمش بسیار خوب و انعطاف پذیری عالی برای شکل دهی قطعات پیچیده مانند قطعات خودرو می باشد. همچنین محصولات کششی بسیار عمیق نیز دارای استحکام کمتر، کشش و انعطاف پذیری بسیار عالی و قابلیت خمش عالی می باشند. از کابردهای آن نیز می توان به کاربردهای با کشش بسیار بالا مانند قطعات صنعتی اشاره کرد.

برای اطلاع از قیمت ورق A516 به کاسپین استیل مراجعه کنید.

کاربرد ورق گالوانیزه چیست

دسته بندی ابعادی ورق گالوانیزه چیست ؟

تولیدکنندگان ورق فلزی ابعاد و ظاهر محصولات خود را به دقت منتشر می کنند. انتشار این ارزیابی ها از چند جهت حائز اهمیت است.
خریداران باید این ابعاد را بشناسند تا بتوانند کالای مورد نظر را با دقت بیشتری پیدا کنند و در نهایت بهترین استفاده را از آن ببرند. این مشخصات برای معماران و مهندسان عمران کاربرد زیادی دارد. در قسمت بعدی این مقاله جدولی با ابعاد و اطلاعات ضخامت، وزن و چگالی ورق گالوانیزه را در اختیار شما قرار می دهیم.

طول (متر)عرض (متر)ضخامت (میلی‌متر)چگالیوزن (کیلوگرم)
210.3 میلی‌متر7.854.72
210.4 میلی‌متر7.856.29
210.5 میلی‌متر7.857.86
210.6 میلی‌متر7.859.43
210.7 میلی‌متر7.8511.00
210.8 میلی‌متر7.8512.58
210.9 میلی‌متر7.8514.15
211 میلی‌متر7.8515.72
211.25 میلی‌متر7.8519.65
211.5 میلی‌متر7.8523.58
212 میلی‌متر7.8531.44
2.51.250.3 میلی‌متر7.857.37
2.51.250.5 میلی‌متر7.8513
2.51.251 میلی‌متر7.8525
2.51.251.25 میلی‌متر7.8531
2.51.251.5 میلی‌متر7.8537
610.5 میلی‌متر7.8524
61.250.5 میلی‌متر7.8530

 

سخن پایانی

گالوانیزه کردن یکی از بزرگترین نقاط ضعف فولاد را جبران می کند که مقاومت آن در برابر خوردگی است. گالوانیزه به روش هایی مانند روش حرارتی، گالوانیزه یا پیش گالوانیزه انجام می شود و هر یک از این روش ها کاربرد و ویژگی های خاص خود را دارند. در این مقاله به طور کامل به ورق گالوانیزه، کاربرد و ویژگی های آن پرداخته شده است.

پرسش و پاسخ پیرامون ورق گالوانیزه چیست ؟

ورق گالوانیزه ورقی است که با یک لایه روی پوشانده شده است.
DX51D : گرید DX51D دارای خصوصیت خمش کمی است. که آن را مناسب تولید پروفیل می کند.
DX52D : گرید DX52D مناسب عملیات های ساده کششی است.
DX53D : گرید DX53D برای کشش های دشوارتر از گرید قبلی استفاده می شود.
DX54D : گرید DX54D برای کشش های عمیق مناسب است.
DX56D : گرید DX56D برای کارهایی با کشش های بسیار عمیق و دشوار مناسب است

دسته بندی ها

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

لیست قیمت محصولات کاسپین استیل

مقالات مرتبط

جداول وزنی آهن

جدول وزن پروفیل آهن
به همراه محاسبه گر انلاین
جدول وزن نبشی
به همراه محاسبه گر انلاین
جدول وزن تیرآهن
به همراه محاسبه گر انلاین
جدول وزن میلگرد
به همراه محاسبه گر انلاین