انواع مقاطع فولادی

مقاطع فولادی

مقاطع فولادی می‌توانند شامل موارد و انواع مختلفی از محصولات فولادی باشند. انواع نبشی‌ها، میلگرد‌ها، تیرآهن‌ها و مواردی از این قبیل می‌توانند پراهمیت‌ترین و پراستفاده‌ترین مقاطع فولادی باشند که استفاده می‌شوند. به منظور آشنایی شما با این موضوع سعی کرده‌ایم تا مقاطع فولادی مختلف و موضوعاتی که در خصوص این مقاطع وجود دارند را برای شما توضیح دهیم که بتوانید به راحتی مقاطع را بهتر بشناسید.

مقاطع فولادی شامل چه محصولاتی می شود؟

مقاطع فولادی شامل چه محصولاتی می شود؟

مقاطع فولادی به صورت کلی و جامع به محصولاتی گفته می‌شود که از فولاد ساخته می‌شوند. تنوع و گستردگی این مقاطع بسیار زیاد است. همین مسأله نیز باعث می‌شود تا کاربرد‌های فراوانی را بتوانیم از این محصولات انتظار داشته باشیم. یک سری ویژگی در خصوص همه این محصولات وجود دارد که در ادامه آن را بررسی میکنیم.

انواع مقاطع فولادی

مقاطع فولادی همگی از فولاد ساخته می‌شوند اما انواع و اقسام مختلفی دارند. متنوع بودن تولیدات و مقاطع فولادی سبب می‌شود که سازه‌های بیشتر و گسترده‌تری را بتوانیم از این آلیاژ بسازیم و مورد استفاده قرار دهیم. مسلماً هر کدام از مقاطع دارای یک سری ویژگی‌ها و کاربرد‌ها هستند. هر کدام از این مقاطع نیز هم تحت تأثیر یک استاندارد اولیه و هم تحت تأثیر استاندارد ثانویه قرار می‌گیرند.

مقاطع زاویه دار

اولین دسته با نام مقاطع زاویه دار شناخته می‌شوند. همین زیرشاخه با دو دسته مختلف شناخته می‌شوند. اولین دسته مقاطع زاویه دار با زاویه‌ها و پایه‌های برابر و دومین دسته نیز مقاطع با زاویه‌های نابرابر و پایه‌هایی با ابعاد متنوع هستند. معمولاً مقاطع زاویه دار را در مکان‌های زیادی استفاده می‌کنند. به طور مثال استفاده در ساخت انواع خرپا‌ها برای سقف سازه می‌تواند متداول‌ترین استفاده از این مدل مقطع باشد. معروف‌ترین مقاطع فولادی زاویه دار نیز شامل نبشی و ناودانی‌ها می‌شود.

نبشی‌ها به شکلی طراحی شده‌اند که دو سطح مقطع بر هم عمود می‌شوند. معمولاً نیز زمانی از نبشی‌ها استفاده می‌شود می‌خواهیم دو قسمت فلزی را به هم جوش دهیم. برای تولید کردن نبشی‌ها هم از روش نورد سرد و هم از روش نورد گرم می‌شود استفاده کرد. متصل کردن پل‌ها به ستون‌ها، تیرآهن‌ها به بخش‌های مختلف باربری، ساختن انواع ستون‌ها، دکل‌ها و درپوش‌ها و بسیاری از سازه‌های فلزی می‌توانیم از نبشی‌ها استفاده کنیم. خوشبختانه نبشی می‌تواند مقاومت یک بخش جوش خورده را بسیار افزایش دهد.

مقاطع قوطی شکل

دسته بعدی با نام مقاطع قوطی شکل شناخته می‌شوند. مقاطع قوطی شکل را معمولاً به شکل قوطی‌های توخالی مربع، مستطیل و حتی دایره‌ای می‌شناسیم. استفاده از این مقاطع برای ساخت انواع ستون، خرپا و.. بسیار رایج است.

شکل T مقاطع

همانطور که از نام این مقاطع مشخص است، سازه‌های فلزی هستند که به شکل T درمی آیند. معمولاً برای آن که بتوانیم استحکام سازه‌ها را افزایش دهیم از این نوع مقاطع استفاده می‌کنیم. ساخت سقف‌ها، ستون‌ها، ساخت گاردریل‌ها، سدسازی، ساخت درب و پنجره و… همگی با استفاده از این مقاطع انجام می‌شود.

شکل I مقاطع

این مدل از سطح مقاطع فولادی که با اسم تیرچه فلزی هم شناخته می‌شوند، معمولاً اندازه‌های مختلف و متنوعی دارند. از این موارد به عنوان تیر‌ها و یا ستون‌ها در ساختمان‌ها استفاده می‌شوند. سه نوع تیرچه فلزی که با نام‌های تیرآهن معمولی، تیرآهن هاش و تیرآهن INP شناخته می‌شوند در این دسته‌بندی قرار می‌گیرند.

میلگرد

مقطع فولادی بعدی که بیشترین کارایی‌ها و کاربرد‌ها را در حوزه‌های ساختمان‌سازی و… دارد، میلگرد‌ها هستند. میلگرد‌ها می‌توانند به دو مدل آجدار و ساده تقسیم‌بندی شوند. از طرفی نیز ضخامت و قطر میلگرد‌ها می‌تواند کاملاً متفاوت باشد. به همین خاطر هم در زمان خرید باید به این موضوع توجه کنید. معمولاً قطر میلگرد‌ها می‌تواند از ۵ تا ۲۵۰ میلی‌متر باشد. بیشترین استفاده از مقاطع فولادی میلگردی نیز در تقویت کردن بتن آرمه‌ها و کوره‌های فلزی و حرارتی است.

به طور مثال میلگرد ساده امروزه بیشترین استفاده را در صنعت دارد. تولید انواع پیچ و مهره‌ها، ماشین آلات و انواع اتصالات می‌توانند از جمله کارایی‌ها و کاربرد‌های این میلگرد‌ها باشند. حتی تولید مفتول‌های شاخه‌ای و کلافی نیز از میلگرد‌های ساده با قطر کم امکان‌پذیر است.

دسته بعدی مربوط به میلگرد‌های آجدار می‌شود. برجستگی‌هایی که به شکل‌های طولی و عرضی روی این میله‌ها به وجود می‌آید با نام آج شناخته می‌شود. میلگرد‌های آجدار جناغی، مارپیچی و مرکب نیز انواع مختلف این میلگرد‌ها به حساب می‌آیند. بیشترین استفاده‌ای که از این نوع میلگرد‌ها می‌شود هم مربوط به مسطح‌سازی بتن و همچنین بخش‌های مختلف ساختمان‌سازی می‌شود.

مقاطع تخت

دسته‌بندی بعدی با نام مقاطع تخت شناخته می‌شوند. این موارد و محصولات نیز برای ساخت درب و پنجره‌ها استفاده می‌شوند و می‌توانند عرض‌هایی در حدود ۱۰ تا ۴۰۰ میلی‌متر و ضخامت‌هایی از ۳ تا ۴۰ میلی‌متر را نیز داشته باشند. تسمه‌ها و ورق‌ها دو نع از مقاطع فولادی تخت هستند.

زمانی که یک برش مشخص از سطح مقطع ایجاد می‌شود، تسمه ساخته می‌شود. نوردکاری و ماشین کاری هر دو می‌توانند برای تولید کردن این محصولات استفاده شوند. معمولاً در مواردی که نیاز به استحکام و مقاومت بالایی وجود دارد، لازم است که از این محصول استفاده شود. پله‌های کارخانه‌ها و پوشش‌های کف از جمله مهم‌ترین موارد در این زمینه به شمار ‌می‌روند.

ورق‌ها که دسته بعدی از مقاطع تخت هستند را با روش نورد تولید می‌کنیم. در این متد معمولاً شمش‌های فولاد را از بین غلطک‌ها می‌گذرانند و ورقه‌ها تولید می‌شوند. ورق‌های روغنی، آجدار، گالوانیزه و حتی ورق سیاه از این نوع مقاطع فولادی هستند.

مقاطع صفحه‌ای

برای ساخت این نوع مقاطع فولادی لازم است که از ورقه‌های سبکی استفاده شود. این ورقه‌های سبک به کمک دستگاه‌های مخصوص برش داده شده و صاف می‌شوند. محصولی که در نهایت تولید می‌شود، یک شبکه لوزی شکل از ورقه‌ها است.

محصولات مفتولی

این دسته می‌تواند زیرشاخه‌ای زیاد و متنوعی داشته باشد. توری‌های پرسی، توری‌های حصاری، فرنگی، گابیون، سیم‌های مفتولی سیاه، رابیتس‌ها و… همگی از جمله محصولات مفتولی هستند.

ویژگی‌های انواع مقاطع فولادی

ویژگی‌های انواع مقاطع فولادی

هر کدام از مقاطع فولادی می‌توانند یک سری ویژگی‌های مشخص و منحصر به فرد داشته باشند. اما به صورت کلی می‌توانیم یک سری از ویژگی‌ها را نام ببریم که در تمامی مقاطع فولادی وجود دارند و شامل همه آن‌ها می‌شود.

استحکام کششی

اولین نکته‌ای که در خصوص ویژگی‌های این مقاطع وجود دارد مربوط به استحکام کششی است که در آن‌ها وجود دارد. به طور کلی مقاطع فولادی با توجه به سبک تولید و انواع مختلفی که دارند، می‌توانند استحکام­های کششی متفاوت و همچنین مقاومت‌های ارتجاعی گوناگون داشته باشند. اما به طور کلی همه آن‌ها استحکام خوبی را در شرایط متفاوت دارند.

خاصیت شکل‌پذیری

فولاد به صورت کلی می‌تواند شکل‌پذیری خوبی داشته باشد. به همین خاطر نیز از آن می‌توانیم در موارد مختلف استفاده کنیم. انواع نبشی‌ها، ناودانی‌ها، ورقه‌های فولادی و ریلی و… استفاده کنیم. خاصیت شکل‌پذیری در کنار مقاومتی که این ماده دارد، کارایی‌های آن را افزایش می‌دهد.

قابلیت اتصال‌یابی

مقاطع فولادی مختلف به شکلی ساخته شده‌اند که هم از طریق اتصال خشک و هم از طریق اتصال خیس یا‌تر به هم متصل شوند. با این کار می‌توان قطعات جدیدی را ساخت و سازه‌های بهتر و مستحکم‌تری را به وجود آورد.

ضریب انبساط بالا

مورد بعدی که در خصوص تمامی مقاطع فولادی مدنظر قرار می‌گیرید در خصوص ضریب انبساط است. این عدد در فلزات و آلیاژ‌های مختلف می‌تواند متفاوت باشد.

تمامی نکات و مواردی که در خصوص مقاطع فولادی می‌شود را در این بخش عنوان کرده‌ایم. این موارد می‌توانند به شما کمک کنند که هم مقاطع فولادی را بهتر بشناسید و هم می‌توانند برای شما این شرایط را به وجود بیاورند که این مقاطع را از فروشگاه‌ها، کارخانه‌ها و شرکت‌های بهتری تهیه کنید. در نظر داشته باشید که معمولاً خرید محصولات فولادی باکیفیت بالاتر و قیمت مناسب‌تر می‌تواند برای شما به عنوان مشتریان، اهمیت زیادی داشته باشد. در نظر داشته باشید که مقاطع فولادی در صنایع مختلفی استفاده می‌شوند و لازم است که حتماً استحکام و مقاومت بالایی را داشته باشند.

میلاد اعتمادی فر