جوشکاری ورق گالوانیزه تقریباً با جوشکاری ورقهای فولادی معمولی یکی است. با این حال یک سری نکات مهمی دارد که اگر رعایت نشود، میتواند سب خوردگی، ایجاد ترک و شکاف و… شود. به همین دلیل نیز در اینجا میخواهیم این نکات و موارد مهم را بررسی کنیم که شما نیز دیدگاه بهتر و جامعتری را در این خصوص پیدا کنید.
جوشکاری ورق گالوانیزه
ورقهای گالوانیزه و ورقهای فولادی دارای ساختار مشابهی هستند. اما این موضوع سبب نمیشود که نحوه جوشکاری این دو فلز نیز یکی باشد. ورقهای گالوانیزه دارای یک لایه روی سطحی هستند. همین لایه روی نیاز به اقدامات متفاوتی در حوزه جوشکاری دارد. دمای ذوب و تبخیر روی بسیار پایینتر از فولاد است. به طور مثال روی در دمای ۴۲۰ درجه ذوب میشود و در دمای ۹۰۶ درجه نیز تبخیر میشود. این در صورتی است که دمای ذوب فولاد ۱۵۳۸ است.
بنابراین اگر از جوشکاری معمولی که دارای دمای بالایی است استفاده شود، روی در نزدیکی محل جوشکاری از بین میرود و تأثیرات منفی زیادی را به جا میگذارد. مشکل اولی که بروز پیدا میکند آن است که روی بخار شده میتواند میزان دود تولید شده در محل جوشکاری را افزایش دهد و مورد بعدی نیز آن است که امکان سوختن روی در نزدیکی محل جوشکاری رخ دهد. همین مسأله میتواند میزان مقاومت ورق گالوانیزه را به شدت کاهش دهد.
مشکلات جوشکاری ورق گالوانیزه
یک سری مشکلات و موارد میتوانند در زمان جوشکاری کردن ورق گالوانیزه اتفاق بیفتند. این مشکلات دقیقاً به دلیل تفاوتهایی است که این مدل از ورقهها با ورقهای دیگر دارند. به طور کلی این حالتها و موارد میتوانند ا حدود نقطه ذوب و جوش روی تا زمانی که فرایند جوشکاری به طور کامل انجام شود، رخ دهند. برای آن که بتوانیم از این موضوع جلوگیری کنیم لازم است یک سری نکات فنی را در نظر بگیریم. در غیر این صورت باید منتظر مشکلاتی باشیم که در ادامه بیان میشود.
قیمت ورق روغنی و گالوانیزه را از کاسپین استیل بخوانید!
ایجاد خوردگی
زمانی که پوشش روی در محل جوشکاری را پاکسازی میکنیم، باید سریعاً فرایند جوشکاری را نیز انجام دهیم. اگر این کار را نکنیم احتمال اکسید شدن و یا زنگ زدگی ورق وجود دارد. پس از جوشکاری لازم است که مجدداً فلز روی در سطح ورق به وجود بیاید.
حفرهسازی
زمانی که طی فرایند جوشکاری روی ذوب میشود، امکان دارد این مواد ذوب شده در مسیر جوشکاری قرار بگیرند و فرایند کار را دچار مشکل کنند. از طرفی نیز امکان بروز پیدا کردن تلخل، حفرگی و انواع خوردگیها در سطح ورقهها وجود دارد. بنابراین این موارد و نکات را باید در نظر داشته باشید تا بتوانید به خوبی و به درستی این جوشکاری را انجام دهید.
دستورالعمل جوشکاری ورقهای گالوانیزه
نکات مهمی که طی فرایند جوشکاری گالوانیزه اهمیت دارند، طی نام دستورالعمل جوشکاری ورقهای گالوانیزه شناخته میشود. مسلماً برای این که بیشترین و بهترین نتایج را از این فرایند بگیریم، بهترین کار آن است که ورقههای گالوانیزه را مطابق با این اصول و موارد در نظر داشته باشیم و این کار را انجام دهیم.
تهیه وسایل جوشکاری
برای جوشکاری ورق گالوانیزه با هر روشی که میخواهید، لازم است حتماً در ابتدا وسایلی که برای این کار نیاز دارید را تهیه کنید. تهیه کردن این وسایل میتواند به ایمنی شما طی فرایند جوشکاری و همچنین بهتر انجام شدن کار کمک کند. دستگاه جوش مخصوص ورق گالوانیزه ، عینک طبی، لباس کار، دستکش و ماسک از جمله مهمترین وسایلی هستند که برای جوشکاری استفاده میشوند.
تمیز کردن محل جوش
سنگ زنی و تمیزکاری محل جوش نکته مهم بعدی است که در دستورالعمل وجود دارد. این کار به منظور حدف کردن پوشش گالوانیزه انجام میشود که میتواند بسیار مهم باشد. اگر پوشش به درستی حذف نشود میتواند روند جوشکاری را دچار مشکلات جدی کند.
تهیه الکترود
الکترودهای مختلفی میتوانند وجود داشته باشند که برای سبکهای مختلف جوشکاری مناسب هستند. حتماً این نکته را در نظر بگیرید که کدام مدل جوشکاری را قرار است انتخاب کنیم و کدام الکترود میتواند برای این مدل جوشکاری مورد استفاده باشد.
چیدمان مناسب ورقهها
در مرحله بعدی باید ورقهها را به درستی و در مکان مناسبی قرار دهید تا فرایند جوشکاری شروع شود. اگر از قبل مکان ورقهها را مشخص کنید، مسلماً بهتر نیز میتوانید فرایند جوشکاری را پیش ببرید.
در نظرگیری استانداردها
حتماً استانداردهایی که برای جوشکاری تعریف میشوند را در نظر بگیرید. این موارد و نکات سبب میشوند تا فرایند جوش به خوبی پیش رود و از طرفی نیز باعث میشوند تا نیاز به بررسیهای چندین باره کاهش پیدا کند.
سنگ زنی نهایی
پس از اتمام تمامی مراحل کار لازم است که سنگ زنی نهایی را انجام دهید. این کار برای حذف کردن پاششهای مذابی است که روی ورقهها پاشیده شده است.
روشهای جوشکاری ورق گالوانیزه
چندین روش جوشکاری مختلف با توجه به شرایط، هزینهها و نکات مهم وجود دارد. این روشهای مختلف حتی بر روی نیازهای کار نیز میتوانند اثر داشته باشند. پس در ابتدا همه روشهای جوشکاری را بشناسید و سپس بهترین روشی که میتواند برای کار شما مناسب باشد را انتخاب کنید.
جوشکاری با CO2
اولین متد که احتمالاً نام آن را نیز زیاد شنیده باشید، جوشکاری ورق گالوانیزه با استفاده از CO2 است. نام جوشکاری قوسی فلز –گاز و یا GMAW را نیز بر روی این روش میتوان گذاشت. این مدل جوشکاری با گاز محافظ و همچنین مصرف الکترود انجام میشود. اما چرا نام این روش جوشکاری CO2 است؟ از انجایی که از گاز دی اکسید کربن برای ایجاد کردن یک فضای گازی محافظ استفاده میشود، نام این روش را چنین گذاشتهاند.
حداقل میزان استفاده از کربن دی اکسید در این روش چیزی حدود ۲۰ درصد است. همین موضوع سبب میشود تا لایه گازی محافظ خوبی ایجاد شود. البته در برخی از موارد میبینیم که امکان استفاده از گاز آرگون هم وجود دارد که در آن صورت نسبتهای آرگون و کربن دی اکسید باید با هم مشخص باشند. پاشش مذاب کمتر و همچنین کیفیت جوش بهتر از جمله مزیتهای استفاده از روش GMAW یا جوشکاری با کربن دی اکسید است.
جوشکاری قوسی
از این روش که با نام کامل جوشکاری قوسی با الکترود پوشش دار شناخته میشود، استفادههای زیادی در صنایع مختلف میگردد. جوشکاری قوسی را با نامهایی همچون جوشکاری SMAW یا جوشکاری برق هم میشناسند. در این مدل جوشکاری معمولاً الکترود را به سمت عقب و جلو حرکت میدهند و همین کار از تبخیر شدن لایه روی جلوگیری میکند. مانی که لایه روی دچار تبخیر نشود، خوردگی، شکاف و تخلخل نیز به وجود نمیآید. حتماً دقت داشته باشید که برای جوشکاری قوسی باید الکترودهای مناسبی را انتخاب کنید تا کیفیت این مدل از جوشکاری کاملاً تأمین شود.
چند نکته مهم در خصوص روش جوشکاری برق وجود دارد. اولاً آن که نفوذ پیدا کردن عمق جوش در این روش کم است. همین موضوع سبب میشود تا ورق دچار خوردگی نشود. در صورتی که بتوانیم زاویه الکترود برای جوش را ۷۰ درجه کنیم و سرعت جوش را هم به شکل محسوسی پایین بیاوریم، حرکت الکترود را نیز عقب و جلو کنیم، میتوانیم به یک نقطه جوش نرمال برسیم که در نهایت نیز مقاومت و استحکام بالایی خواهد داشت.
جوشکاری مقاومتی
روش سومی که برای جوشکاری ورق گالوانیزه از آن استفاده میکنیم، با نام جوشکاری مقاومتی شناخته میشود. در جوشکاریهای مقاومتی این نکته وجود دارد که ضخامت فلزاتی که قرار است جوش داده شوند، کمتر از ۵ میلیمتر است. حتی ضخامت پوشش نیز مهم است. اگر ضخامت زیر ۴۳ میکرون باشد، باز هم از این روش استفاده میکنند.
الکترود جوشکاری ورق گالوانیزه
الکترود چیست؟ الکترود به یک سیم فلزی ورسانا گفته میشود که در فرایند جوشکاری میتواند مورد استفاده قرار گیرد. البته این سیم فلزی ورسانا دارای یک پوشش مخصوص از جنسهای متفاوت دور خودش است. ۴ جنس مختلفی که در پوشش الکترود جوشکاری ورق گالوانیزه پیدا میشود میتواند از انواع رتیلی، رتیلی با آهن، قلیایی و سلولزی باشد. البته انتخاب جنس این پوشش الکترودی بر اساس ورقهای است که فرایند جوشکاری آن انجام میشود. مهمترین الکترودها و رایجترین مواردی که این روزها استفاده میشود با نامهای ۶۰۱۰، ۶۰۱۱، ۷۰۱۴ و ۷۰۱۸ شناخته میشوند.
نکات مهمی که در خصوص ورقههای جوشکاری وجود دارند را بررسی کردیم. این نکات مهم میتوانند به ما کمک کنند که اگر نیاز به جوشکاری کردن ورقهها داریم، باید به چه مواردی توجه کنیم و چگونه لازم است که این موارد و نکات را مورد بررسی قرار دهیم. فراموش نکنید که پوششهای روی تا چه حد مهم هستند و چگونه باید از آسیب رسیدن به آنها در حین فرایند جوشکاری جلوگیری کنیم. تمامی موارد را به طور حتم در نظر داشته باشید و سپس این فرایند را آغاز کنید که نتایج خوبی بگیرید.