دیوارهایی که از چندین قطعه مهاری تشکیل شده اند و برای اهداف خاصی در سازه ها و ساختمان ها استفاده می شوند، با نام دیوار برشی شناخته می شوند به طور کلی برای آن که این دیوارها را به صورت دقیق بشناسید و بدانید که در کدام موقعیت ها می توانیم از این دیوارها استفاده کنیم، بهتر است با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
دیوار برشی چیست؟
به منظور کنترل کردن بارهای جانبی که بر ساختمان وارد می شود، از دیوارهای برشی استفاده می کنند. به طور کلی در اثر وزیدن بادها و طوفان های شدید و یا زمین لرزه ها، احتمال وارد شدن بارهای بیشتر روی ساختمان ها وجود دارد. دیوارهای برشی می توانند این فشارها را کم کنند. به طور کلی دیوارهای برشی را در بخش های خارجی سازه ها تعبیه می کنند که به صورت مستقیم به فوندانسیون می تواند ارتباط پیدا کند. متصل کرده دیوارها به فوندانسیون در زمانی امکان پذیر است که بارهای جانبی وارده نسبتا کوچک باشند. در صورتی که اثر دینامیکی زیادی وجود نداشته باشد، می توانیم دیوارها را به ستون ها متصل کنیم.
انواع دیوار برشی
انواع مختلفی از دیوارهای برشی وجود دارند که می توانند در دسته بندی های مختلفی قرار بگیرند. این دیوارها بر اساس شکل و اندازه ساختمان، مواد و مصالحی که به کار رفته است و همچنین موقعیت جغرافیایی ساختمان می توانند متفاوت باشند. به طور کلی 5 نوع دیوار برشی وجود دارد که در ادامه توضیحات تکمیلی تری را در این خصوص ارائه خواهیم کرد.
1. دیوار برشی مونولیتیک
دیوارهای مونولیتیک از جمله دیوارهایی هستند که می توانند چندین زیرشاخه را نیز داشته باشند. هر کدام از دیوارهای برشی مونولیتیک می توانند در موقعیت های خاصی استفاده شوند. سه دسته کوتاه، طره ای و اسکوات را بین دیوارهای برشی مونولیتیک می توانیم پیدا کنیم.
2. دیوار برشی جفت
دسته بعدی با نام دیوار برشی جفت شناخته می شود. نام جفت یا کاپل را در زمان خرید زیاد خواهید شد. دلیل این نامگذاری نیز آن است که مقاطع این نوع از دیوار به هم پیوسته هستند اما رفتاری کاملا جدا از هم دارند. دو مقطع مختلف دیوار نیز می توانند با استفاده از یک سری تیرها و دال ها به هم متصل شوند.
3. دیوار برشی تخت و کانالی
نوع سوم از دیوارهای برشی نیز دیوارهای تخت و کانالی هستند. این نوع از سازه ها را می توانیم از لحاظ سطح مقطع تقسیم بندی کنیم که به دسته های لبه دار، کانالی، صفحه ای و تخت می توانند بخش بندی شوند. این نوع از سازه ها به صورت کلی می توانند در ساخت ساختمان های مسکونی مورد استفاده قرار گیرند معمولا نیز نحوه اجرای آن ها به دو صورت قائم و افقی است.
معمولا ضخامت این دیوارها نیز می تواند متفاوت باشد. تعیین کردن ضخامت دیوارها بستگی زیادی به فاکتورهای مختلفی همچون عایق های حرارتی ساختمان، سن سازه ها، تعداد طبقه های ساختمان و… دارد. اما به صورت معمول این ضخامت ها بین 140 تا 500 میلی متر است. به منظور افزایش دادن میزان استحکام و همچنین مقاومت بهتر سازه می توانیم از میلگردها برای خاموت دورپیچی نیز استفاده کنیم.
4. دیوار برشی مصالح بنایی
نوع سوم از دیوارهای برشی به اسم بلوک های بتنی یا مصالح بنایی نیز شناخته می شود. این نوع از دیوارها از آجر و یا بلوک ساخته می شوند که هم راستا با میلگردهای مسطح فولادی قرار می گیرند. به طور کلی میلگردها را می توانیم در دو جهت افقی و همچنین قائم نصب کنیم.
5. دیوار برشی فولادی
مدل آخر از دیوارهای برشی نیز با نام دیوار برشی فولادی شناخته می شود. این نوع از دیوارها به طور کلی از صفحات فولادی، ستون ها و همچنین تیرهای افقی شناخته می شوند. صفحات فولادی را می توایم به عنوان جان شاه تیرهای صفحه و ستون ها استفاده کنیم. معمولا این نوع از سازه ها در ساختمان هایی که اسکلت فلزی دارند و همچنین تعداد طبقات در آن ها زیاد است، استفاده می کنند.
مزایای دیوار برشی
مزیت هایی که مربوط به دیوارهای برشی هستند، سبب می شود تا میزان استفاده از آن ها نیز بیش از دیگر سازه ها باشد. در اینجا مهم ترین مزیت ها و دلایل استفاده از این دیوارهای برشی را بررسی خواهیم کرد تا شما نیز کاملا با آن ها آشنا شوید.
- هزینه های به نسبت پایین
- اجرا و پیاده سازی سریع و آسان
- شکل پذیری و انعطاف پذیری آسان
- وزن پایین سازه ها نسبت به دیگر سازه های مشابه
- صرفه جویی کردن در میزان فولاد مصرفی
- افزایش دادن فضای مفید موجود در طبقات
- کاهش خسارت های وارده به عناصر غیر سازه ای
- جانمایی در فضاهای محدود
معایب دیوار برشی
در کنار مزیت هایی که دیوارهای برشی دارند، یک سری معایب نیز وجود دارد. بهتر است حتما این معایب را نیز بشناسید و بدانید که چرا در برخی از سازه ها نباید از دیوارهای برشی استفاده کرد. دیوارهای برشی در واقع یک سری دیوارهای بتنی مسطح هستند. در این دیوارها از میلگرد استفاده می شود. در صورتی که طبق استانداردها پیش نرویم و دیوارها را دقیق نسازیم ممکن است هزینه های زیادی را بابت ساخت آن ها متحمل شویم.
از طرف دیگر نیز در صورتی که پروسه ساخت دیوار به درستی انجام نشود، ممکن است دیوار برشی دچار شکست و ریزش شود که هم خطرات جانی و هم خطرات مالی غیر مترقبه ای را می تواند در پی داشته باشد.
چه سازه هایی نیازمند دیوار برشی هستند؟
به طور کلی می توانیم بگوییم که هرقدر ساختمان مدنظر ما بلندتر باشد، نیاز بیشتری به سازه های برشی دارد تا میزان مقاومت در برابر نیروهای جانبی را افزایش دهد. این دیوارها می توانند نوسانات وارده به ساختمان از راه های مختلف را کاهش داده و از این طریق ایمنی ساختمان را بیشتر کنند.
دیوارهای برشی در چه موقعیتی از ساختمان قرار می گیرند؟
شکل و همچنین نحوه قرار گیری دیوارهای برشی می تواند تاثیر زیادی در رفتارهای کلی سازه ها داشته باشد. اگر بخواهیم از لحاظ ساختاری این موضوع را بررسی کنیم باید بدانیم که بهترین موقعیت می تواند مربوط به قرارگیری در هر نیمه از ساختمان باشد. به طور کلی قرار دادن سازه های برشی در این موقعیت غیر ممکن است و همین موضوع نیز باعث می شود تا این سازه ها را در گوشه ها و بخش های انتهایی ساختمان ها استفاده کنند.
کلام پایانی
اجرای دیوارهای برشی با توجه به نوع دیوار، تعداد طبقات ساختمان و همچنین مصالح و متریال های به کار رفته می تواند کاملا ممکن باشد. به همین خاطر نیز باید بدانید که از چه شرکت پیمانکاری برای پیاده سازی دیوارهای برشی کمک می گیرید. در نظر داشته باشید که اجرای دیوارهای برشی باید حتما به شکل راحت و مناسب انجام گیرد و طبق پروتکل ها و استانداردها باشد که بتوانید به راحتی از نتایج آن ها بهره مند شوید.